Breaking News

Anneler İçin Zaman Yönetimi

anneler için zaman yönetimi

 İşlerimi bir türlü bitiremiyorum ve hiç bir şeye yetişemiyorum, bir gün 24 saatten daha fazla olmalı diyenlerdenseniz sizin de zaman yönetimi konusunda harekete geçmenizin vakti gelmiş demektir. Zaman yönetimi günümüz şartlarında birden fazla görevi olan ve stresle başa çıkma konusunda desteğe ihtiyacı olan herkes için, aslında hepimiz için  hayatımıza katmamız gereken en önemli değerlerden biridir.

Zaman Yönetimi Nedir?

Zaman yönetimi doğru zamanı doğru etkinliğe ayırmaktır. Eğer doğru zamanı doğru işe ayırmazsak günü verimsiz kullanmış oluruz ve önemli işlerimizi bitiremediğimiz için daha stresli bir gün geçiririz. Zaman bütün insanlara eşit şekilde dağıtılmıştır. Zaman sürekli akıp gider ve hepimiz için 24 saattir. Hepimiz bize verilen bu 24 saatten en  iyi şekilde faydalanmak istiyoruz. Peki bazıları zamanını çok iyi organize ederken neden bazıları bu konuda başarısız?

Aslında zamanımızı nasıl kullanmayı tercih ettiğimiz tamamen bizimle alakalıdır. Ortalama 8 saat uyuduğumuzu düşünürsek geri kalan 16 saati nasıl verimli değerlendireceğimiz bizim tercihimizdir.

Zaman yönetimiyle alakalı birçok teknik var ve hepsi gerçekten işe yarar yöntemler. Fakat anneyseniz bu teknikleri uygulamak biraz zor olabilir. Çünkü önceliğimiz çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Onların istek ve ihtiyaçlarına cevap vermek  tahmin ettiğimizden de uzun sürebilir ve zamanımızı yönetme konusunda işler biraz karışabilir. Bu nedenle zamanınızı nasıl verimli kullanacağınız konusunda  ipuçlarını sizlerle paylaştım.

zamanı verimli kullanmanın yolları

           Anneler İçin  Zamanı Verimli Kullanmanın Yolları

1. Hedef  koyun ve bu hedefi ne kadar sürede bitireceğinizi belirleyin. Neye ulaşmak istediğimizi bilmezsek zamanı kontrol edemeyiz. Yapmak istediğiniz işe bir süre verin ve o sürede bitirin. 

2Not defteri tutun ve yapılacaklar listesi yapın. Listeyi önemli olan ve önemli olmayan olarak ikiye ayırın. Önce önemli ve acil olanları bitirin sonra önemli olmayanları yapın. Önce önemli olan işleri bitirdiğinizde günün geri kalanını daha stressiz geçirirsiniz. Bu da diğer işler için  motivasyon sağlar.

3. Ertelemeyin. Nasıl olsa yaparım dediğiniz işlerin tamamlanma oranının çok düşük olduğunu aklınızın bir köşesinde tutun. Sabah saatleri fizyolojik olarak en aktif olduğumuz zamanlardır. Size en zor gelen, en yapmak istemediğiniz işleri sabah saatlerinde yaparsanız o işi halletmeniz daha kolay olacaktır. Size daha kolay gelen işlerinizi öğle ve akşam saatlerine bırakırsanız gününüzü de doğru şekilde planlamış olursunuz.

4. Yardım almaktan çekinmeyin. Özellikle evle ilgili konularda aile içinde iş bölümü yapmak sizi fazlasıyla rahatlatacaktır.

5. Sosyal medya kullanımını sınırlayın. Her ne kadar fark etmesek de telefonda çok fazla zaman geçirdiğimiz  bir gerçek. Zamanınızı kontrol altına almak istiyorsanız bu konuda gerekli önlemleri almalısınız. Eğer telefon görüşmesi yapmanız gerekiyorsa kulaklık kullanabilirsiniz ve aynı zamanda diğer işlerinizi halledebilirsiniz.

6.Mükemmeliyetçi olmayın. Her şeyi mükemmel yapmak zorunda değilsiniz. Elinizden gelenin en iyisini yapmanız yeterli. Ayrıntılarla uğraşmak çok daha fazla zamanınızı alır.

7. "Hayır!" demeyi öğrenin. Bu basit gibi görünen fakat önemli bir detay. İstemediğiniz şeylere "hayır" diyemezseniz istediğiniz şeylere "evet" diyecek zamanınız kalmaz.

8. Aynı anda birçok işi birden yapmayın. Hangi işi yapıyorsak sadece o işe odaklanmak işlerimizi daha kısa sürede bitirmemizi sağlar. Aynı anda birden fazla görev yaparsanız bu sizin dağılmanıza sebep olur ve tamamlanmayan görevler ortaya çıkar.

Bunları yaparsanız zamanınızı daha etkili kullandığınızı fark edeceksiniz. Unutmayın! Zamanı iyi yönetmek yaşamı iyi yönetmektir. Zaman sizi değil siz zamanı yönetin... 

Hiç yorum yok